17.1.2018 | TEKSTI Susanna Cygnel

Energiaa urheilusta – liikkuva perhe tukee junioria

Perheen yhteiset liikuntahetket lujittavat yhteenkuuluvuutta ja tekevät elämästä hauskempaa. Ne myös tukevat lapsen lajiharjoittelua.

Fortum Tutor ja jalkapallovalmentaja Mari Savolainen pitää vanhempien roolia lapsiurheilijan elämässä äärimmäisen tärkeänä. Hän ei tarkoita pelkästään Kustanna, kannusta ja kuljeta -roolia vaan liikunnallisuuden tukemista.

”Perhe antaa liikunnan tärkeyden signaalin lapselle: yhdessä liikutaan, pelataan, hiihdetään, kävellään metsässä, roikutaan, kiivetään, pompitaan ja luistellaan”, Savolainen perustelee.

Perheliikunnassa vanhemman rooli ei ole valmentaa vaan olla tasavertainen liikuntakaveri. Jos isä tai äiti koko ajan jakelee neuvoja, yhdessä tekemisen ilo katoaa nopeasti. Lapselta voi kyllä pyytää vinkkejä!

”Vanhemman kannattaa heittäytyä ja nauttia itse, uskaltautua vaikka pomputtelu- tai maalintekokilpailuun. Aktiivinen aika lapsen elämässä on suoraan verrannollinen liikunnallisuuden kehittymiseen”, Savolainen toteaa.

Monipuolisuutta perheliikunnasta

Mitä monipuolisemmin lapsi liikkuu, sitä paremmin hän hallitsee vartalonsa ja oppii lajitaidot.

”Se ei ole monipuolisuutta, että pelaa jalkapalloa, jääkiekkoa ja salibandyä, vaan se, että pelaa jääkiekkoa, mutta vapaa-ajallaan ui, hiihtää ja retkeilee maastossa”, Savolainen painottaa.

”Kaikkien lajien treenit ovat melko samanlaisia keskenään. Perheen kanssa tehtävä liikunta tuo arvokasta monipuolisuutta lapsen harjoitteluun.”

Savolainen kertoo, että kaikki palloilulajien lupaavimmatkaan junnut eivät esimerkiksi välttämättä osaa uida tai tehdä kuperkeikkaa, koska heitä on aina vaan viety lajitreeneihin.

”Tarvitsemme lisää yhdessä tekemisen kulttuuria ja ihan tavallista arkiliikuntaa koko perheen kesken. Alakouluikäinen tuskin kieltäytyy kivasta seikkailuhenkisestä metsäretkestä äidin tai isän kanssa”, Savolainen huomauttaa.

Peruslajeja äidin ja isän kaverina

Jos lunta ja pakkasta piisaa, suomalaiset peruslajit ovat omiaan perheen yhteisiin urheiluhetkiin.

”Hiihto ja luistelu ovat meille vanhemmille tuttuja, loistavia talvilajeja, joita on luontevaa harrastaa koko perheen kesken”, ehdottaa Fortum Tutor ja lentopallovalmentaja Ilpo Makkonen.

Ja vaikka keli ei sallisi talviurheilua, kannattaa joka tapauksessa lähteä ulos – siis vaikka sataisi.

”Ulkona voi liikkua ympäri vuoden. Jalkapalloharjoituksiakaan ei peruta, paitsi jos lunta tulee todella paljon eikä kenttiä saa aurattua. Sinne vaan, pihalle tekemään yhdessä”, Mari Savolainen kehottaa.

Pieni juniori ei mene tyhjälle kentälle yksin, mutta vanhemman mukana hän lähtee ihan varmasti.

”Siellä voi olla muitakin perheitä palloilemassa, ja äkkiä saadaan hauskat pelit pystyyn”, Savolainen sanoo.

Useimmat lapset ja vanhemmat pitävät uimisesta, joka on tärkeä peruslaji ihan jokaiselle vauvasta vaariin.

”Meillä on maailman hienoimmat ja erittäin edulliset uimahallit. Uiminen on suomalaisille tärkeä talviliikuntalaji”, Savolainen muistuttaa.

Kuka tekee eniten leukoja?

Jokaisessa lajissa tehdään harjoituksien yhteydessä niin kutsuttua oheistreeniä eli perusjumppaa. Se on lihasharjoittelua omalla painolla ja oivallista yhdessä tekemistä sisätiloissa myös perheen kesken.

”Tulee treenattua selkä- ja vatsalihakset, eikä vanhempien tarvitse edes lähteä erikseen salille”, Ilpo Makkonen perustelee.

Lapsi voi näyttää, neuvoa ja haastaa vanhemmat vaikka vatsalihaskisaan.

”Tenavat ovat luonnostaan kovia kilpailemaan, joten kisan kautta tulee jumppaan hauskuutta ja tavoitteitakin”, Makkonen vinkkaa.

Kuinkahan monta punnerrusta äiti saa? Kuinka monta leukaa isä vetää? Juniori haluaa varmasti tehdä enemmän!

Lue lisää Fortum Tutor -toiminnasta: www.fortumtutor.fi

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 1 Keskiarvo: 5]