11.3.2014 | TEKSTI Helen Moster KUVAT Heli Hirvelä ja Fortum

Fortum Kotinäyttö — selvää säästöä

Fortum Kotinäyttö muutti Kasken perheen sähkönkäyttötottumuksia — kulutus väheni lähes 10 000 kilowattituntia ja säästöä syntyi.

Paraatipaikalla, keittiön työpöydän kulmalla seisoo Kasken perheen ’härpäke’, Fortum Kotinäyttö. Rauhallisesti vilkkuva näyttö kertoo vuorokauden sähkönkulutuksen kolmen desimaalin tarkkuudella. Tänään on kulunut 73,580 kilowattituntia. Pakkohan laitetta on aina ohi kulkiessa vilkaista. Perheen pojat Timi, 17, Miko, 15, ja Karo, 12, osaavat jo katsoa Kotinäytöstä, onko joku saunassa. Jos on, kulutus on tavallista korkeampi. Pojat ovat innokkaita saunojia, ja joinain päivinä aina valmiin saunan lauteilla istutaan kolmekin kertaa. Sauna on yksi Kasken perheen sähkösyöpöistä. ”Kyllä täällä ­pitää jotain luksusta olla”, sanoo isä Jarmo Kaski.

Sähkölasku pienemmäksi

Perhe on asunut Hausjärven Hikiällä vuodesta 2006, jolloin omakotitalo valmistui. Uuden talon sähkölasku vaikutti hämmästyttävän suurelta. Talossa on suora sähkölämmitys ja kaksi ilmalämpöpumppua, tavanomaiset kodinkoneet monine tietokoneineen ja taulutelevisioineen – ja se sauna. Perheen äiti Satu Kaski pohti, ­miten sähkölaskun saisi pienemmäksi. Vuonna 2012 Kasket hankkivat Kotinäytön. ”Ensin mietimme, onko laite minkään väärti”, Jarmo muistelee. Kannattiko maksaa vajaa pari sataa ­euroa laitteesta, josta ei ollut aiempaa ­kokemusta? Pian luvut kuitenkin puhuivat puolestaan. Sähkönkulutus laski huimasti. ”Vaikka on meillä vielä matkaa alhaiseen kulutukseen”, Satu nauraa.

Sähkönkäyttö tehostui

Fortum Kotinäyttö kertoo Kaskille, miten yksittäiset kodin laitteet vaikuttavat sähkönkulutukseen. Heti kun liesi, vedenkeitin­ ­tai televisio kytketään päälle, Kotinäytön kulutusnäyttö värähtää.­ Laitteen välittämä tieto on saanut koko perheen tarkistamaan omia käyttötottumuksiaan. ”Muistan sammuttaa valot poistuessani huoneesta ja sulkea tietokoneen”, kertoo Timi. ”Koneiden käyttö on vähentynyt”, säestää Miko. ”Minäkin panen valot pois päältä”, vahvistaa Karo. Vanhemmat tutkivat perusteellisesti, miten sähkönkulutusta voisi vähentää entisestään. He löysivät nopeasti tehostuskeinoja: he säätivät ilmalämpöpumppuja niin, etteivät ne lämmitä täydellä­ teholla perheen ollessa poissa päiväsaikaan. Lattialämmönkään ei tarvitse olla täysillä yöaikaan. Kasket lisäsivät varaavan takan käyttöä ja tarkistivat valaisimet. ”Ne vievät yllättävän paljon sähköä”, perheen valopoliisi Satu huomauttaa. Tavallisen hehkulampun sijaan monessa valaisimessa loistaakin halogeenilamppu.

Koko perheen Fortum Kotinäyttö

Satu on perheessä se, joka innostuu teknisistä laitteista ja hankkii ne. 1401_kotinaytto_artik_laite_w367pxJarmo puolestaan ottaa ne käyttöön. Niin kävi tälläkin kertaa. Satu tilasi Kotinäytön puhelimitse ja sai sen postilähetyksenä omalle työpaikalleen. Jarmo perehtyi ohjekirjaan ja asensi laitteen käyttökuntoon. Kotinäytössä voi seurata reaaliajassa sähkönkulutusta joko euroina tai kilowattitunteina. ”Hauskuus häviäisi, jos näkisimme koko ajan eurot, joten valitsimme kilowattitunnit”, Jarmo kertoo. Kotinäytön langaton lähetin oli helppo kiinnittää tarralla etä­luettavaan sähkömittariin, joka sijaitsee sähkökeskuksessa talon ulkoseinässä. Sitten piti enää etsiä kodin sisältä paikka, joka otti vastaan lähettimen signaalin. Sopiva paikka löytyi keittiöstä. ­Siitä saakka jokainen on seurannut ”härpäkkeen” lukemia. Sähkön­kulutuksen vähentämisestä on tullut koko perheen haaste.

FAKTA

Kasken perheen ratkaisut: Satu ja Jarmo Kaski asuvat perheineen omakotitalossa Hikiällä. He seuraavat sähkönkulutustaan Fortum Kotinäytön ja Fortum Valpas -palvelun avulla. Heillä on Fortum Takuu -sähkösopimus. Perheen sähkönkulutus 2011:  34 000 kWh 2012:  31 500 kWh 2013:  25 500 kWh Fortum Valpas Fortum Valpas on maksuton palvelu, josta näet oman sähkön ja kaukolämmön käyttösi vuorokauden viiveellä jopa tuntitasolla. Satu Kaski käyttää Valpas-palvelua netissä ja mobiilisovelluksena. Fortum Kotinäytön hankittuaan hän asetti Fortum Valpas-palveluun sähkönkulutustavoitteen, joka toteutui vuonna 2013.

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 13 Keskiarvo: 2.5]