15.12.2017 | TEKSTI Jouko Vuorela KUVAT iStock

Näin säästät energiaa jouluruoan laitossa

Lue Maku-lehden toimituksen vinkit energiatehokkaaseen jouluruoan valmistukseen. Lopussa kerromme myös sen, mikä on tämän joulun kinkkuhitti.

1. Lämmitä jouluruoat sarjassa. Ensiksi esimerkiksi joulutortut, sitten kinkun kuorrutus ja laatikkojen lämmitys.

2. Käytä kulmikkaita uunivuokia. Niitä mahtuu uuniin kerralla enemmän kuin pyöreitä.

3. Lämmitä useammassa kerroksessa. Vaihda lämmitettävien paikkoja puolivälissä.

4. Paista kinkku yösähköllä.

5. Käytä kiertoilmauunia, mutta paista silloin vain yhtä tuotetta kerrallaan.

6. Aseta jakkara uunin eteen ja kohota hiivataikina uunin heijastuslämmöllä.

7. Tai kohota hiivataikina astianpesukoneessa. Laita tyhjään, puhtaaseen astianpesukoneeseen höyryävän kuumaa vettä astiassa ja pullapelti sen päälle yläkoriin.

8. Hyödynnä uunin jälkilämpö. Riisipuuro valmistuu uunissa, vaikka se on laitettu pois päältä puoli tuntia ennen määräaikaa.

9. Käytä laatikoiden valmistamiseen juuressoseita, niin säästyt juuresten keittämiseltä.

10. Hanki valmiina ne ruoat, joilla on vähän syöjiä, ja satsaa niiden valmistamiseen, jotka ovat merkityksellisiä ja joista koko juhlaporukka ilahtuu.

11. Viilennä lämmitetyt tuotteet nopeasti kylmävesialtaassa tai lumihangessa ennen kuin laitat ne jääkaappiin.

12. Pidä jääkaapin ovea auki mahdollisimman vähän. Laita tuotteet jääkaapissa sellaiseen järjestykseen, että tiedät mitä missäkin on.

13. Käytä neliönmuotoisia, läpinäkyviä rasioita. Ne vievät jääkaapissa vähiten tilaa ja näet heti, mitä niiden sisällä on.

14. Vaihda kinkku taikinoituun juuriselleriin, niin säästät kinkun paistoajan.

15. Tai hanki kypsä joulukinkku joko kokonaisena tai viipaleina.

+ Tämän joulun kinkkuhitti on jälkimarinoitu luumukinkku.
Lue lisää meillakotona.fi/reseptit/tama-joulukinkku-ei-kastiketta-kaipaa-paista-viipaloi-ja-mausta-makeassa-marinadissa

 

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 75 Keskiarvo: 3.5]