26.8.2016

Parhaat vinkit pakastajalle

Säilötkö sinäkin juuri marjoja, sieniä ja kasvimaan antimia pakastimeen? Voit tehostaa pakastamista pienillä keinoilla ja säästää rahaa ja energiaa.

Pakastimet täyttyvät juuri nyt tuoreista marjoista, sienistä ja vihanneksista. Elintarvikkeiden jäädyttäminen kunnon pakkaslukemiin kasvattaa hetkellisesti kodin energiankulutusta, ja se näkyy myös sähkölaskussa.

Kerrostaloasunnossa kylmälaitteiden osuus sähkölaskusta on arviolta noin 15–20 prosenttia ja omakoti- ja rivitalossa (jossa ei ole sähkölämmitystä) noin 10–15 prosenttia. *)

Joskus syy poikkeuksellisen suureen sähkönkulutukseen löytyy itse kylmälaitteesta. Varsinkin vanhat kylmälaitteet saattavat olla salaisia energiasyöppöjä, ja kannattaa arvioida, olisiko syytä tarkistaa pakastimen sähkönkulutus energiankulutusmittarilla. Mittareita voi kysellä lainaksi esimerkiksi kirjastosta tai pakalliselta verkkoyhtiöltä.

Kun laitteisto on kunnossa, kiinnitä huomiota tehokkaaseen pakastamiseen – tässä parhaat vinkit: 

  1. Sulata pakastin säännöllisin väliajoin; mielellään varsinkin ennen vilkkaampaa säilöntäkautta. Imuroi pakastimen tausta ja puhdista pölyt lauhdutinputkien päältä, sillä pöly lisää energiankulutusta. Tarkista, onko pakastimen seiniin kertynyt epätavallisen paljon jäätä tai huurretta. Jos on, tiiviste on saattanut vioittua ja se pitää vaihtaa.
  2. Viilennä pakastettavat ruoat etukäteen vaikkapa parvekkeella tai kellarissa. Jos tämä ei ole mahdollista, jäähdytä pakastettavat ruuat jääkaapissa ennen pakastamista. Näin pakastusaika lyhenee eikä huonelämmin ruoka luovuta lämpöä jo pakastettuihin tuotteisiin. Kylmälaitteet on myös tärkeää sijoittaa viileään paikkaan – ei siis esimerkiksi uunin viereen tai suoraan auringonpaisteeseen – ja huolehtia siitä, että ilma pääsee kiertämään laitteen takaa.
  3. Kytke pakastuskytkin päälle vuorokausi ennen pakastamista. Niin pakastin kylmenee entisestään, mikä nopeuttaa jäätymistä. Muista painaa kytkin vastaavasti myös pois päältä tuotteiden jäädyttyä, sillä se kuluttaa paljon sähköä. Hyvä pakastuslämpötila on -24 astetta ja sopiva pakasteiden säilytyslämpötila -18 astetta. Voit tarkistaa lämpötilan kätevästi panemalla pakastimeen ulkolämpömittarin.1608_pakastemarjat_kohta3_367px
  4. Älä pakasta liikaa kerralla. Lue pakastimesi käyttöohjeet ja selvitä oman pakastimesi pakastusteho. Pakastustavoilla ei ole suurta merkitystä, joskin ilma kiertää pakasterasioiden välissä paremmin kuin pakastepussien välissä.
  5. Pakasta tuotteet kertakäyttöeriin, ja merkitse pusseihin ja rasioihin sisältö ja pakastusvuosi.

Tutustu myös Fortumin tehokkaisiin kulutuksenseurantaratkaisuihin, joilla voit seurata sähkönkäyttöäsi. Kun oppii ymmärtämään, miten paljon ja milloin energiaa käyttää, on helpompi myös tehdä muutoksia arjen sähkönkäyttötottumuksiin.

Fortum Valpas

Fortum Kotinäyttö

 

*) Lähde: Motiva

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 1 Keskiarvo: 3]