27.7.2017 | TEKSTI Tiina Toivakka KUVAT Anna-Katri Hänninen

Fortum Kodin älykkäät ratkaisut kiinnostavat Asuntomessuilla

Fortum Kodin valoisa terassi Mikkelin Asuntomessuilla täyttyy vilkkaasta puheensorinasta ja hyvästä tunnelmasta. Mikkelissä esiteltävän uuden älykodin ratkaisut herättävät messukävijöissä kiinnostusta ja innostusta.

Anton Närekorpi Fortumilta on kävijöitä vastassa ulko-ovella. Messuvieraiden kiinnostus ilahduttaa: vierailijat kyselevät innokkaasti älytalon ominaisuuksista ja mahdollisuuksista soveltaa niitä omiin tarpeisiin. Oman sähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla sekä talon ulkopuolella latauksessa oleva sähköauto keräävät huomiota.

”Messuilla kävijät ovat yhä tietoisempia uusista tavoista tuottaa ja käyttää energiaa ympäristöä kunnioittaen”, Närekorpi kertoo.

Fortum Koti herättää kiinnostusta Mikkelin Asuntomessuilla. Anton Närekorpi Fortumilta toivottaa kävijät tervetulleiksi.

Energiatehokkain messutalo

Anton Närekorpi muistuttaa, että Fortum Koti on tämänkertaisten Asuntomessujen energiatehokkain talo. Fortum Koti on kompakti 62 neliön pienomakotitalo, ja messuvieraat ovat kiitelleet sen järkevää tilankäyttöä sekä avaraa ja valoisaa tunnelmaa.

Laskennallisesti Fortum Koti on lähes energiaomavarainen. Katolle sijoitetut 18 aurinkopaneelia tuottavat vuodessa sähköä yhteensä 4 100 kilowattituntia. Ajallisesti aurinkopaneeleilla tuotetun energian tuotto ja kulutus eivät useinkaan täsmää, ja ratkaisuna on kotiakusto, joka varastoi ylimääräisen sähkön.

”Päivisin akusto varastoi energiaa ja pimeän tullen sitä voidaan purkaa”, Anton Närekorpi kertoo.

Tue teoillasi konkreettisesti uusiutuvan energian käyttöönottoa

Fortum Fiksu Energiaseuranta on uusi sähköverkon tasapainoa tarkkaileva palvelu. Se soveltuu asiakkaille, joilla on sähkölämmitys ja erillinen lämminvesivaraaja.

”Vesivaraajat lämpiävät edelleen yöllä, mutta palvelun avulla sähkön kulutus tasaantuu niin, että kulutuspiikit eivät osu kaikilla samaan aikaan”, Anton Närekorpi selvittää.

”Ottamalla palvelun käyttöön asiakas saa myös reaaliaikaisen sähkönkulutusseurannan sekä alennusta sähkölaskuun.”

Fortumin tavoite on olla edelläkävijä kodin älykkäiden energiaratkaisujen kehittämisessä, ja moni messuvieras totesikin Fortum Kodin olevan oiva esimerkki tästä.

Markkinointipäällikkö Mia Roosilla on aihetta tyytyväisyyteen: ”Taloon on koottu nykyisten saatavilla olevien energiatehokkuuspalvelujen ohella myös tulevaisuuden ratkaisuja. Yksi niistä on SmartLiving-palvelu, jonka avulla asukas voi helposti kontrolloida esimerkiksi lämmitystä, ilmanvaihtoa, kodinkoneita ja valaistusta.”

SmartLiving-sovelluksen voi ladata omaan mobiililaitteeseen, ja sen avulla voi seurata kodin sähkönkulutusta vaikka ulkomaanmatkalta. ”Sovellus on helppokäyttöinen eikä vaadi teknistä erityisosaamista”, Mia Roos muistuttaa.

Palvelu on tarjolla loppuvuonna taloyhtiöille, ja myöhemmin sitä aletaan myydä myös yksityisasiakkaille.

Anton Närekorpi Fortumilta kertoo Fortum Kodin älykkäistä energiatehokkuusratkaisuista Mikkelin Asuntomessuilla.

 

Mikä Fortum Kodissa kiinnostaa?

Kysyimme muutamalta Fortum Kodissa vierailleelta messukävijältä heidän mielipiteitään talosta. Eniten kiinnostusta herättivät aurinkopaneelit ja sähköauto.

  1. Mikä Fortum Koti -talossa erityisesti kiinnosti?
  2. Mitä älyteknologiaa haluaisit omaan kotiisi?

 

Tiina ja Ilpo Kortelainen, Siilinjärvi

Tiina ja Ilpo Kortelainen
  1. Mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa kaikki energiankulutusta pienentävät ratkaisut kiinnostivat ja niistä kyselimmekin tarkemmin Fortumin esittelijöiltä. Myös sähköauto kiinnosti ja siihen tutustuimme.
  2. Aurinkopaneelit ovat tuttuja jo ennestään, ja yksi keräin meillä nykyisessä kodissa onkin. Jatkossa voisimme harkita aurinkoenergian lisähyödyntämistä. Siitä aiomme jutella Fortumin asiantuntijoiden kanssa vielä lisää.

 

 

 

Pekka Jeskanen, Joensuu

Pekka Jeskanen
  1. Olen kierrellyt tänään jo useita taloja, ja Fortum Kodissa tutustuin Fortum Fiksu Energiaseuranta -palveluun, joka oli minulle uutta. Hienoa kuulla, että tällainen palvelu on nyt tuotteistettu ja että sen voi saada kotiin asennettuna. Innostuin siitä kovasti. Sähköauto oli tuttu entuudestaan, sellaista olen jopa koeajanut. Toistaiseksi sen hankinta ei kuitenkaan ole ajankohtaista.

 

  1. Olen itse rakentanut muutaman talon, ja seuraavaan voisin harkita Fortum Fiksu -palvelua. Myös aurinkopaneelit kiinnostivat, ja varsinkin vapaa-ajan asuntoon ne voisivat olla hyödyllinen ja toimiva ratkaisu.

 

 

 

 

Jaana Järvenpää ja Jari Kääriäinen, Heinola

Jaana Järvenpää ja Jari Kääriäinen
  1. Meitä kiinnosti talo kokonaisuudessaan. Se vaikutti kaikkine ominaisuuksineen sopivalta kahden aikuisen talolta.

 

  1. Erityisen kiinnostava oli kotiakusto sähkön varastointiin, jonka avulla energiankäyttöä on helppo järkevöittää. Jos ja kun rakentaminen tulee ajankohtaiseksi, tätä harkitaan vakavasti. Ja kyllä sähköauton hankintakin olisi ihan mahdollista. Kunhan sähköautojen käyttö ja latauspisteiden määrä lisääntyy, niin pannaan varmasti harkintaan.

 

Asuntomessuilla riittää katsottavaa

Asuntomessut Mikkelissä 14.7.-13.8.2017

Valtakunnalliset Asuntomessut järjestetään tänä vuonna 48. kerran ja tällä kertaa luonnonkauniissa ympäristössä Saimaan rannalla, vain kolme kilometriä Mikkelin kaupungin keskustasta. Lähtökohtana rakentamisessa on ollut Saimaan vesistön ja alueen luontoarvojen sekä liikuntamahdollisuuksien hyödyntäminen.

Rakennukset on sijoiteltu siten, että Saimaa näkyy lähes joka tontille. Alueen alkuperäisasukkaiden eli viitasammakoiden ja liito-oravien reviirejä on kunnioitettu säilyttämällä rantakasvillisuus sekä mahdollisimman paljon alkuperäistä puustoa.

Messualueella on esillä 31 kohdetta, joista 29 on pientaloja. Sen lisäksi esittelyssä on yksi paritalo ja kaksi rivitaloa.

Fortum esittelee Mikkelin Asuntomessuilla Fortum Kodin, joka on loistava esimerkki siitä, millaista asuminen voi parhaimmillaan olla. Ensiesittelyssä oleva Fortum Koti on älykkään asumisen kokonaisratkaisu, joka tukee kestävää kehitystä ja ympäristön hyvinvointia ja sopi senkin puolesta hyvin Mikkelin Asuntomessujen teemoihin. Fortum Kodissa sai tutustua muun muassa aurinkopaneelien toimintaan, kotiautomaatiojärjestelmään sekä sähköauton kotilataukseen.

Mikkeli 2017 – Asuntomessut

Fortum Koti

 

 

 

 

 

 

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 2 Keskiarvo: 5]