2.9.2015 | TEKSTI Tarja Sinervo KUVAT A-lehtien kuva-arkisto

Näin syntyy onnistunut pihavalaistus

Tyylikkään ja toimivan pihavalaistuksen perusta on hyvässä suunnittelussa. ­Hyvin valaistu piha on turvallinen, se valaisee kulkijan tien ja pitää vorot loitolla.
pihavalaistus
Valaisimet eivät häikäise, kun valaisimen lasi ei ole kirkasta.

Omakotitalon pihavalaistukseen paneudutaan yleensä rakentamisen loppusuoralla, jolloin rakennusbudjettia on jäljellä niukasti ja voimatkin alkavat olla vähissä. Valaistuskokonaisuus kannattaa miettiä jo tässä vaiheessa. Vaikkei kaikkia valaisimia asennettaisikaan heti, maakaapelit suojaputkineen on helpompi vetää jo rakennusvaiheessa kuin kaivaa vasta jälkeenpäin. Kannattaa myös varata tontille riittävästi sähköä. Kaapelit tulee sijoittaa vähintään 0,7 m syvyyteen ja niiden yläpuolelle kannattaa laittaa varoitusnauha.

Pihavalaistuksen ja sähköistyksen toteuttamiseksi on laadittava sähkösuunnitelma, jossa sähkösuunnittelija määrittelee tekniset ratkaisut. Sähköasennuksiin tarvitaan aina sähköasentaja ja urakoitsijan tulee tarkistaa laitteiden toimivuus ennen käyttöönottoa.

Arkkitehti, piha- tai valaistussuunnittelija osaa tehdä suunnitelman ammattitaitoisesti, mutta selkeän ja pienen pihan suunnittelussa pärjää terveellä maalaisjärjellä.

Tärkeimmät valaistuskohteet

Tärkeimmät kohteet pihavalaistuksessa ovat kulkureitit, kuten pihatie, sisäänkäynnit, portaat ja portaikot. Myös lasten leikkipaikat ja muut oleskelutilat on hyvä valaista riittävästi. Erittäin tärkeää on valaista myös talon numero, ellei se ole itsevalaiseva. Numerovalon pitää sijaita niin, että se näkyy hyvin yleiselle kadulle. Suuria kasveja tai muita tontin kiintopisteitä voi halutessaan valaista tunnelman luomiseksi.

pihavalaistus
Kun ilta pimenee, valot näyttävät kirkkaammilta.

Valaisinten määrässä ei kannata tinkiä. Yhden ylikirkkaan valaisimen sijasta on suositeltavaa asentaa pihalle useampi LED-valaisin. Pimeässä valon luoma kontrasti on voimakas, joten pieni teho riittää. Valo ei saisi häikäistä, joten käytä valaisimia, joissa valo tulee epäsuorasti.

Liiketunnistimilla turvaa, hämäräkytkimillä säästöä

Liiketunnistimet toimivat hyvin kulkuväylillä, joissa valaistus on kirkkain. Ne lisäävät asukkaiden turvallisuutta kulkureiteillä ja säästävät energiakuluissa. Erilliset piharakennukset, kuten autokatos ja varastot, on kätevää valaista liiketunnistimin.

Energiaa säästävät hämäräkytkimet ovat suositeltavia kaikkeen pihavalaistukseen. Ne tuovat turvaa, kun valot syttyvät automaattisesti myös isäntäväen poissa ollessa.

Kohdevaloilla tunnelmaa

Halutessasi luoda tunnelmaa, valaise pihan kauniita yksityiskohtia, kuten kasveja, puita, pensaita, vesiaiheita, patsaita, suuria kiviä tai rakennuksen julkisivun osa. Kohde kannattaa valaista kohdevalaisimilla alhaalta päin. Julkisivun voi valaista myös räystääseen tai pylväisiin asennetuilla valaisimilla. Portaisiin on kätevä upottaa LED-nauhoja.

Valaisintyypit

Korkean varren päässä olevat pylväsvalaisimet ja vähän matalammat pollarit sopivat pihateille ja tontin laajoille alueille. Sisäänkäynteihin, portaisiin ja tunnelmanluojiksi sopivat parhaiten LED-seinävalaisimet.

Värillinen pihavalo
Värillisillä valoilla luot jännittäviä tunnelmia.

Istutusryhmien, terassin tai pergolan koristelampuiksi ja muita yksityiskohtia valaisemaan riittävät aurinkoenergialla latautuvat LED-valot. Jos tontilla on muureja, tarjolla on myös muurikiviä, joihin on upotettu valo. Terasseille tarjotaan pöytä- ja lattialamppuja, mutta niissä on varmistettava soveltuvuus ulkokäyttöön.

Jokainen valitsee itse valaisimet talonsa tyyliin sopivaksi. Kokonaisilmeeseen vaikuttaa myös lampun väri. Kylmä valkoinen valaisee kirkkaammin, kellertävä tai sinertävä niukemmin. Led-valaisimia on saatavissa myös useita eri värejä.

Sähköturvallisuus

Käytä aina vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valaisimia ja valosarjoja. Niiden pitää olla vedeltä suojattuja ja kestää sadetta, pakkasta ja tuulta. Kosteusluokitus IP23 on sateenpitävä ja IP44 roiskeveden pitävä.

 

Edulliset, energiasäästävät led-valot pihalle löydät Fortum Energiapisteestä

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 8 Keskiarvo: 3.1]