15.12.2017 | TEXT Jouko Vuorela FOTO iStock

Så sparar du energi när du lagar julmaten

Nedan kan du läsa vilka tips redaktionen för tidningen Maku ger alla som vill tillreda sin julmat på ett energieffektivt sätt. Allra sist avslöjar vi också vilken som är årets hetaste julskinka.

1. Värm upp julrätterna i serie, t.ex. i följande ordning: jultårtorna, griljeringen till skinkan och lådrätterna.

2. Använd ugnsformar med raka hörn. Då kan du ha flera formar i ugnen på en gång.

3. Värm maten i flera våningar. Flytta om rätterna i ugnen när halva uppvärmningstiden har gått.

4. Grädda skinkan under natten.

5. Använd en varmluftsugn, men grädda i så fall en produkt i sänder.

6. Placera en kökspall framför ugnen och låt degen jäsa i den värme som reflekteras från ugnen.

7. Eller låt degen jäsa i diskmaskinen. Lägg ett kärl med ångande hett vatten in i en tom, ren diskmaskin och placera bakplåten med bullar på den övre korgen.

8. Utnyttja eftervärmen i ugnen. Du kan tillreda risgrynsgröten i ugnen så att du stänger av ugnen en halv timme innan gröten ska vara klar.

9. Använd rotfruktsmos när du tillreder lådrätterna så behöver du inte koka rotfrukterna.

10. Om du vet att vissa rätter tilltalar bara några vid matbordet kan du köpa dem färdigt tillredda och i stället satsa på att laga de rätter som alla älskar.

11. Kyl ner uppvärmda produkter snabbt i kallvattenbad eller i en snödriva innan du lägger dem in i kylskåpet.

12. Se till att kylskåpsdörren står öppen så korta stunder som möjligt. Placera produkterna i kylskåpet så att du vet var allting finns.

13. Använd fyrkantiga, genomskinliga askar och lådor. De tar minst utrymme och du ser genast vad de innehåller.

14. Byt ut skinkan mot bakad rotselleri, så slipper du hela den gräddningstid som skinkan skulle kräva.

15. Eller skaffa en färdiggräddad julskinka, antingen hel eller skivad.

+ Årets hetaste julskinka är en eftermarinerad plommonskinka.

Läs mer här: meillakotona.fi/reseptit/tama-joulukinkku-ei-kastiketta-kaipaa-paista-viipaloi-ja-mausta-makeassa-marinadissa

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 6 Keskiarvo: 2.8]