24.6.2015 | TEKSTI Riitta Sirén KUVAT Antti Vettenranta

Energiatehokas Café Carusel

Helsingin Kaivopuiston edustalla sijaitseva Café Carusel näyttää tavalliselta kodikkaalta kahvilalta. Rakennuksessa kuitenkin piilee monta mielenkiintoista energiatehokkuuteen liittyvää yksityiskohtaa, joiden ansiosta lämmityskuluissa säästetään peräti 70 %.

Café Carusel on tehnyt avaamisestaan asti säännöllisesti rohkeita energiatehokkuusratkaisuja toiminnan pyörittämisessä. Caruselin katolle ja seinälle on asennettu muun muassa yhteensä 80 kappaletta 245 watin aurinkopaneelia.

”Aurinkopaneelit otettiin käyttöön elokuussa 2013. Vuosituotto on 17000 kWh ja huipputeho 19,6 kW,” kertoo toinen Caruselin  visionäärisistä omistajista, toimitusjohtaja Ari Sarmanto (kuvassa yllä).

Meriveden hyödyntämisellä 70 % säästö lämmityskuluihin

Helmikuussa uusitun lämmitysjärjestelmän avulla uusiutuvaa energiaa pystytään hyödyntämään entistä paremmin myös lämmityksessä. Lämmitysjärjestelmän uusinnassa päädyttiin lämpöpumpuilla tuotettavaan lämpöenergiaan. Energianlähteeksi valittiin poikkeuksellisesti merivesi, kahvilan sijainnista johtuen.

”Tekniikka on sama kuin maalämpöpumpuissa: Rakennukseen sijoitetun lämmönvaihtimen kautta merivettä kierrätetään putkistossa. Tällä menetelmällä saadaan energiaa lämpöpumpuille, jolla rakennusta lämmitetään ja viilennetään. Säästämme tämän ansiosta 70 prosenttia lämmityskustannuksissa , ja saamme hoidettua lämmityksen ja viilennyksen puhtaalla energialla,” Sarmanto selittää.

Sähköautoille virtaa auringosta

Suurta yleisöä kovasti kiinnostavat aurinkopaneelit tuottavat edelleen sähköä kahvilatoiminnan pyörittämiseen, ja ovat kahvilan omistajalle jo tuttu juttu. Sarmanton katse on kääntynyt pitkälle tulevaisuuteen, muun muassa sähköautoihin ja tuulivoimaan.

”Olemme anoneet kaupungilta lupaa pystyttää kahvilan edustalle sähköautojen latauspisteitä. Tavoitteena on, että aurinkopaneelien tuottama sähköä voitaisiin hyödyntää myös autojen akkujen lataamiseen,” hän kertoo.

Latauspisteiden lisäksi Sarmanto on suunnitellut asennuttavansa japanilaista pientuulivoimalaa Caruselin katolle, omien sanojensa mukaan kuin pisteeksi i:n päälle kahvilan energiatehokkaassa kokonaisuudessa.

Ei kuluteta turhaan, eikä makseta turhasta

1503_carusel_artik_naisasiakkaat_w367px
Outi Gummerus (vasemmalla) ja Camilla Bäckman-Soinio yllättyivät iloistesti kahvilan energiaratkaisuista.

Isojen energiaratkaisujen lisäksi kahvila on ottanut lukuisia pieniä, mutta merkityksellisiä askeleita kestävän kehityksen edistämiseksi. Kanta-asiakaskortin saa nykyään halutessaan älypuhelimeensa. Vettä säästetään tehokkaasti esimerkiksi siten, että miesten wc:tä ei enää huuhdella vedellä, vaan luonnonmukaisella puhdistusaineella. Keittiön puolella vesihanoista juokseva vesi puolestaan tulee nykyään 40 prosenttia pienemmällä teholla, jota ei huomaa käytännössä, mutta joka säästää vettä huomattavasti.

Outi Gummerus ja Camilla Bäckman-Soinio nauttivat rauhallisesta kahvihetkestä. ”Emme tienneetkään, että Caruselilla on tehty näin paljon energiatehokkuuden eteen. Kahvila toki valikoituu ennen kaikkea sen tarjonnan laadun perusteella, mutta on kiva tietää, että täällä on ajateltu ympäristöäkin”, he pohtivat.

Petri Vänskä oli tullut tekemään töitä ja nauttimaan kahvilan antimista. ”Caruselin aurinkopaneelit kuulostavat mielenkiintoisilta, ja edustavat tätä päivää. Paneelit ovat kiinnostava kehityssuunta, ja on hienoa, että suomalaiset yritykset ovat kehityksessä mukana”, Vänskä kehuu.

Arvostele artikkeli
[Arvioita: 2 Keskiarvo: 3.5]